VIL DU VIDE MERE?
Følg os på Facebook og bliv klogere på, hvordan du også er med til at gøre miljøet en stor tjeneste.
Den 18. marts 2024
Grønt drikkevand lyder ikke så lækkert, men bare rolig – vandet har samme gode kvalitet og smag, som det hele tiden har haft. Til gengæld er produktionen blevet langt grønnere hos Billund Vandværk, som netop har fået monteret solceller ovenpå taget af vandværket på Kærhusvej.
Anlægget har en kapacitet på 50 kW, og på årsbasis forventes produktionen at nå op på 45.000 kWh i den vanlige danske blanding af lyse timer og gråvejr.
"Målt over hele året regner vi med at kunne dække 20 pct. af vores elforbrug på vandværket. I nogle perioder vil det være næsten 100 pct. – især i sommerperioden, hvor solen naturligt nok skinner mest, og hvor der også er det største vandforbrug," fortæller Jesper Primdahl, afdelingschef for Plan & Projekt hos Billund Vand & Energi.
Det nye solcelleanlæg er koblet til elnettet, så eventuel overskudsproduktion af grøn strøm kan sendes ud til andre forbrugere, men anlægget er dimensioneret til, at vandværket kan bruge det meste selv.
"Det bliver en god forretning for os og dermed for kunderne – både i det grønne regnskab og for økonomien. Vi har beregnet en tilbagebetalingstid på 10-12 år, mens anlægget har en forventet levetid på 30-40 år," forklarer Jesper Primdahl.
"Det skyldes, at vi har valgt europæisk producerede solceller i en høj kvalitet, som dels giver lang levetid, dels garanterer, at cellerne ikke kan afgive PFAS-stoffer. Det er jo ekstra kritisk for os på en vandværksgrund, så her skal vi ikke have nogen former for risiko overhovedet."
Den samlede investering for anlægget beløber sig til ca. 420.000 kr. inklusive montering og med 20 års garanti på solcellerne og 25 års garanti på ydeevnen. Med europæiske solceller er man samtidig sikret mod, at de er produceret på sort strøm fra f.eks. kulkraft, der trækker ned i det samlede klimaregnskab. Rent økonomisk har man nu også afsikret en del af vandværkets strømforbrug til en fast pris, hvis elpriserne skulle stige voldsomt igen.
"Hvis det her bliver den forventede succes, så vil vi overveje at sætte flere solceller op – f.eks. ved vores renseanlæg i Grindsted, hvor vi har masser af plads på tagene. Det er et led i det løbende arbejde medat gøre driften endnu mere grøn og effektiv til gavn for klimaet og for at holde vores priser i ro," siger Jesper Primdahl.
For yderligere oplysninger og uddybende kommentarer kontakt:
Afdelingschef i Plan & Projekt, Jesper Primdahl, Billund Vand & Energi A/S, tlf. 76 50 27 08
Følg os på Facebook og bliv klogere på, hvordan du også er med til at gøre miljøet en stor tjeneste.